De verschillende manieren om talen te leren

Er zijn verschillende manieren om talen te leren.

Er zijn veel manieren om een vreemde taal te leren. Ieder mens is anders, dus je kunt niet zomaar zeggen welke manier de beste manier is om een taal te leren. Helaas is er geen voorbeeldige leermethode.
Uiteindelijk moet iedereen de leermethode vinden die het beste bij hem of haar past. Vaak is de combinatie van verschillende trainingsmethoden de sleutel tot succes. De belangrijkste methoden voor het leren van talen zijn als volgt gegroepeerd:

 • Taallessen
 • Taalcursussen in het buitenland
 • Taalstudies
 • PC Taalcursussen
 • Online Cursussen
 • Schoolboeken met Audio-CD’s
 • Media (internet, tijdschriften, TV, radio)

Spaans taalcursus voor beginners en gevorderden

–> KRIJG 51% KORTING – Klik hier om naar de taalcursus te gaan of uw gratis proefversie aan te vragen!*

Taallessen

Talen leren kan in groepen of in intensieve individuele lessen. Individuele lessen zijn meestal vrij duur en zijn voor de meeste leerlingen niet aan de orde.
In taalcursussen en avondlessen worden verschillende talen aangeboden. Avondlessen zijn vooral geschikt voor budgetbewuste studenten die voor het eerst een taal willen leren.
manieren om talen te leren

Bijna alle avondlessen bieden taallessen aan.

© Claudia Paulussen – Fotolia.com

Aangezien de lessen worden geleid door een leraar, wordt uw spreken individueel verbeterd, zodat de eerste fouten niet blijven hangen. Een ander voordeel van taalcursussen is dat je specifieke vragen kunt stellen en de leerkracht zich op deze prioriteiten kan concentreren.

Een nadeel van taalcursussen is dat je niet flexibel genoeg bent en dat je leergierigheid door een grote groep vertraagd kan worden. Als alternatief kunt u natuurlijk naast de taallessen ook een computertaalcursus of een online cursus volgen.
Taallessen worden ook aangeboden in zogenaamde ‘online klaslokalen’.

Taalcursussen in het buitenland

Het leren van een taal in het buitenland is naar mijn mening de beste manier om een vreemde taal te leren.
In een land waarvan u de taal wilt leren, wordt u bij elke gelegenheid met deze taal geconfronteerd. Na twee tot drie dagen (uiterlijk) denk je zelfs nog in de taal. Voor een redelijke taalcursus in het buitenland moet je wel enkele duizenden euro’s uitgeven. Bovendien zijn taalcursussen in het buitenland niet geschikt voor beginners.

Junge Frau in der Stadt
Taalcursussen in het buitenland zijn relatief duur, maar zeer effectief

© Jürgen Fälchle – Fotolia.com

Een taal leren

Wie niet alleen een taal wil spreken en begrijpen, maar ook grammaticaal correct in deze taal wil schrijven en spreken, kan niet om een taal heen. Het studeren van een taal is zeer tijdrovend en wordt meestal fulltime aangeboden.
Natuurlijk kun je ook een taal parttime studeren. Maar de extra belasting van uw beroeps- en gezinsleven mag niet worden onderschat. Degenen die negaties en wetten in een taal moeten controleren of degenen die geld met de taal willen verdienen, kunnen niet ontkomen aan het bestuderen van een taal.

PC Taalcursussen

Taalcursussen op de computer zijn een zeer goede manier om een nieuwe taal te leren. In tegenstelling tot normale taallessen kun je zelf de leertijd kiezen en soms zelfs een beetje pauze nemen bij het studeren, als je baan je geen andere keuze geeft. De meeste PC-taalcursussen hebben ingebouwde spraakherkenning, zodat de uitspraak niet wordt gemist. Alleen onbelemmerd spreken wordt niet aangemoedigd of getraind in de PC-talencursussen. PC-taalcursussen voor beginners zijn hier beschikbaar.

norse taalcursus
PC-talencursussen en online cursussen zijn geschikt voor alle leeftijden.

© contrastwerkstatt – Fotolia.com

Schoolboeken met audio-CD’s

Voordat de eerste PC-talencursussen en online cursussen op de markt kwamen, was studeren met leerboeken met audio-CD’s een van de methoden die het overwegen waard was voor autodidactische leerlingen. Tot op de dag van vandaag gebruiken veel lerenden schoolboeken. Het hebben van de uitrusting van een boek en een CD-speler is echter zeer inflexibel, zodat veel taalleerlingen de voorkeur geven aan een PC-talige cursus. Een grote selectie leerboeken is onder andere te vinden in het Amazonegebied.

Online Cursussen

Online cursussen zijn op dezelfde manier gestructureerd als PC-talencursussen en beslaan vrijwel alle leermethoden en onderwerpgebieden. Het voordeel van een online cursus is dat je kunt leren op vrijwel elke computer in de wereld. Tegenwoordig zijn er apps voor veel online cursussen, zodat u onderweg kunt leren met uw smartphone of tablet. Meer informatie over online cursussen kunt u vinden op deze website.

Media (internet, tijdschriften, TV, radio)

Media zoals webpagina’s, buitenlandse kranten, televisieprogramma’s en radio-uitzendingen zijn geen taalonderwijsmethode in letterlijke zin. Je kunt niet echt een taal leren door alleen maar naar programma’s te luisteren en artikelen te lezen. Als gratis aanvulling op de bovengenoemde methoden voor het leren van talen zijn deze media echter perfect.

danish language course

Neem voor het werk een kijkje op de vreemdetalennieuwssite

© Spectral-Design – Fotolia.com

Andere methoden voor het leren van talen

Naast de methoden voor het leren van talen die hier worden genoemd, zijn er nog een aantal andere methoden voor het leren van talen, zoals een taaltandem, waar ik hier niet verder op in zal gaan. Toch zal ik in de volgende artikelen een aantal onconventionele manieren introduceren om talen te leren.

Spaans taalcursus voor beginners en gevorderden

–> KRIJG 51% KORTING – Klik hier om naar de taalcursus te gaan of uw gratis proefversie aan te vragen!*

Hier krijgt u nog meer trucs en tips:

 1. De verschillende manieren om talen te leren
 2. Het leren van woordenschat met succes
 3. Gemotiveerd taalonderwijs
 4. Het is zo gemakkelijk om uw begrip van een taal tegelijkertijd te trainen
 5. Snel talen leren? – Is het mogelijk?
 6. De verschillende soorten lerenden bij het leren van talen

Taalleertrucs in andere talen:


Welke taal wilt u leren? Kies hier een taal:

Online taalcursus voor grote talen:

Online taalcursus voor Noord-Europese talen:

Online taalcursus voor Oost-Europese talen:

Online taalcursus voor Zuid-Oost-Europese talen:

Online taalcursus voor Noord- en Centraal-Aziatische talen:

Online taalcursus voor Zuid-Aziatische talen:

Online taalcursus voor Zuidoost-Aziatische talen:

Online taalcursus voor Semitische en Afrikaanse talen:

Online taalcursus voor andere talen: