Gemotiveerd taalonderwijs

Gemotiveerd taalonderwijs – Het werkt alleen met de juiste motivatie

Stel uzelf geen doelen die te groot zijn

Niemand wordt als meester geboren. En om een nieuwe taal te leren is gegarandeerd niet gemakkelijk. Begin met kleine stapjes, zoals een kind leert lopen. Als hetzelfde kind een marathon zou lopen, zou die mislukken. Hetzelfde geldt voor het leren van talen. Als je elke dag heel veel uren zou leren om binnen een paar weken perfect te communiceren in die nieuwe taal, zou je vroeg of laat waarschijnlijk je interesse verliezen.

Leer niet meer dan 90 minuten per dag. Het beste wat u kunt doen is deze leertijd over de hele dagelijkse routine verdelen. Dus je leerplan zou dat kunnen zijn:

  • 20 minuten woordenschat leren tijdens het ontbijt
  • 20 minuten van het lezen van een vreemde taal nieuwssite met uw smartphone tijdens de busrit naar het werk
  • 20 minuten luisteren naar een audioboek in vreemde talen tijdens de lunch
  • 30 minuten ‘s avonds van het leren met de PC-talencursus

gemotiveerd taalonderwijs

Gemotiveerd taalonderwijs is als leren lopen

© mickey120 – Fotolia.com

Spaans taalcursus voor beginners en gevorderden

–> KRIJG 51% KORTING – Klik hier om naar de taalcursus te gaan of uw gratis proefversie aan te vragen!*

Leer van je fouten

Vroeg of laat zul je een slechte dag hebben en fouten maken. Misschien onthoud je tijdens het leren van je woordenschat geen enkel woord, ook al kende je het de dag ervoor.

Word niet boos. Dat is normaal. Het is belangrijk dat je nadenkt over waarom je de woordenschat dit keer niet meer kon onthouden. Hebt u het niet genoeg tijd gegeven? Bent u afgeleid? Had je een hoofd vol andere dingen? Leer ervan en probeer de volgende keer niet in dezelfde situatie te verkeren. In ieder geval mag je je kop niet in het zand steken. Denk aan een klein kind dat leert lopen. Hoewel het kind vele malen valt, geeft het niet op en probeert het het keer op keer uit.

Stel uzelf kleine tussentijdse doelstellingen voor

Een enkel groot doel is als een grote berg die je moet beklimmen. Soms verlies je het verlangen en de motivatie om door te gaan, omdat je alleen de grote grote taak ziet die voor je ligt. Zet jezelf in plaats daarvan veel kleine mijlpalen. Wanneer je een doel bereikt, is het een geweldig gevoel en motiveert je om door te gaan. Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten dat je elke week 50 nieuwe woordenschatstukken leert. Als je aan het eind van een week kunt zeggen dat je dit hebt gedaan, dan ga je met hernieuwde motivatie en momentum verder in je volgende week van leren, waarin je bijvoorbeeld ook 25 onregelmatige werkwoorden leert.

gemotiveerd taalonderwijs

Stel jezelf veel kleine doelen in plaats van één grote die je misschien nooit zou bereiken – Dat is gemotiveerd taalonderwijs!

© rcaucino – Fotolia.com

Vertel anderen over uw doelen

Wat werkt voor een puntscorende afslankingsgroep werkt ook bij het leren van een nieuwe taal.

Vertel je vrienden dat je een nieuwe taal aan het leren bent. Het algemene idee is dat deze mensen je de volgende keer dat je elkaar ontmoet zullen vragen hoe het met je gesteld is. Dus je zet jezelf onder druk, omdat je je mislukkingen niet voor je vrienden aan het licht wilt brengen. Je moet een kleine hoeveelheid angst krijgen, zodat je hard werkt aan je doelen. Natuurlijk mag deze angst niet te groot zijn en ook niet uw belangrijkste drijfveer. Een beetje angst in verband met je eigen motivatie is niet slecht. Maar het is niet alleen de angst van je vrienden. Het zal ook de positieve feedback en lof van je vrienden zijn die je zullen aanmoedigen om te leren.

Zelf uitsmart

Als je jezelf vertelt dat je een taal moet leren, dan heeft je project altijd negatieve connotaties in je onderbewustzijn. Zeg tegen jezelf dat je een taal moet leren vanwege de vele voordelen die de taal je biedt. Begin niet direct met de nieuwe taal. Geef jezelf eerst een maand waar je ziet welke mogelijkheden er zijn. Dus je krijgt een kleine voorproefje van wat je kunt verwachten. Krijg een eetlust voor de nieuwe taal, maar begin nog niet te leren. Binnenkort zul je een bepaalde anticipatie ontwikkelen voor de nieuwe taal. Met behulp van deze anticipatie en met de ideeën over de mogelijkheden die de nieuwe taal biedt, verbindt u alleen positieve gevoelens met het leren van de nieuwe taal.

Houd de positieve gevoelens levend

Altijd rekening houden met het doel zal u helpen om vooruitgang te boeken. Als je Spaans wilt leren kun je bijvoorbeeld foto’s van je laatste vakantie in Spanje in de koelkast plakken. Als je vrienden in het buitenland hebt en hun taal wilt leren, plak dan een foto van je vrienden in je portemonnee. Telkens als u uw portemonnee opent, wordt u eraan herinnerd hoe leuk het zal zijn als u uw vrienden in hun moedertaal begroet.
Man jump

Roept positieve emoties op – in plaats van frustratie, bij het leren van talen

© GIS – Fotolia.com

Spaans taalcursus voor beginners en gevorderden

–> KRIJG 51% KORTING – Klik hier om naar de taalcursus te gaan of uw gratis proefversie aan te vragen!*

Read this article in other languages


Hier krijgt u nog meer trucs en tips:

  1. De verschillende manieren om talen te leren
  2. Het leren van woordenschat met succes
  3. Gemotiveerd taalonderwijs
  4. Het is zo gemakkelijk om uw begrip van een taal tegelijkertijd te trainen
  5. Snel talen leren? – Is het mogelijk?
  6. De verschillende soorten lerenden bij het leren van talen