Motiveret sprogindlæring

 Det kan kun lade sig gøre at lære sprog, hvis man har den rette motivation

Du må ikke sætte dig for store mål

Ingen er født som en mester. Og det er helt garanteret ikke nemt at lære et nyt sprog. Start med små trin, lige som et barn lærer at gå. Hvis det samme barn skulle løbe et maraton, ville det fejle totalt. Det samme gælder, når man lærer sprog. Hvis du skulle lære i mange timer hver dag for at kunne kommunikere perfekt på et nyt sprog på få uger, så ville du sikkert miste interessen på et tidspunkt.

Prøv ikke at lære i mere end 90 minutter per dag. Det bedste, du kan gøre, er at fordele læretiden ud over din daglige rutine. Så din læringsplan kunne være:

  • 20 minutters ordforrådstræning til morgenmaden
  • 20 minutter med at læse nyheder på et fremmedsprog med din smartphone i bussen på vej til arbejde
  • 20 minutter med at lytte til en lydbog på et fremmedsprog, mens du spiser frokost
  • 30 minutter om aftenen med et pc-sprogkursus

Motiveret sprogindlæring

Sprogindlæring er som at lære at gå

Klik bare her dansk

–> SPAR OP TIL 51% – Klik bare her for at få adgang til det maltesiske sprogkursus og få din gratis demoversion*

Lær af dine fejl

Før eller siden har du en dårlig dag og begår fejl. Måske kan du ikke huske et eneste ord, når du træner ordforråd, selvom du kunne dem alle sammen dagen før. Bliv ikke frustreret. Det er helt normalt. Det er vigtigt, at du overvejer hvorfor, du ikke kunne huske ordene denne gang. Gav du det ikke tid nok? Blev du distraheret? Havde du hovedet fyldt af andre ting? Lær af det og prøv at undgå at komme i samme situation næste gang. Du skal i hvert fald ikke stikke hovedet i jorden. Tænk på et lille barn, der lærer at gå. Selv om barnet falder mange gange, så giver det ikke op, men prøver igen og igen.

Opstil nogle små mellemmål

Et enkelt stort mål er som et stort bjerg, som du skal klatre op ad. Nogle gange mister du lysten og motivationen til at fortsætte, fordi du kun kan se den store opgave, som du har foran dig. Sæt dig i stedet en masse mindre milepæle. Når du når et mål, er det en skøn følelse, som motiverer dig til at fortsætte. Du kan for eksempel beslutte dig for at lære 50 nye ord hver uge. Hvis du ved slutningen af ugen kan sætte hak ved, at du har gjort det, så fortsætter du med fornyet motivation og momentum i den efterfølgende uge, hvor du for eksempel vil lære 25 uregelmæssige verber.

Mountaineer reaches the top of a snowy mountain

Sæt dig selv en masse små mål i stedet for et stort, som du måske aldrig vil realisere

Fortæl andre om dine mål

Det der fungerer for en vægttabsgruppe, som tæller point, fungerer også, når man lærer et nyt sprog. Fortæl dine venner, at du lærer et nyt sprog. Idéen er så, at disse mennesker, næste gang de møder dig, vil spørge, hvordan det er gået. Så du sætter dig selv en smule under pres, fordi du ikke ønsker at fortælle dine venner, hvis det ikke er gået så godt. Det indgyder en smule frygt i dig, så du arbejder hårdere på at nå dine mål. Frygten skal selvfølgelig ikke være for stor, og den bør heller ikke være din primære motivation. Men en lille smule frygt i sammenhæng med din egen motivation er ikke dårligt. Men det er ikke kun frygten for dine venner. Det er også deres positive feedback og ros, som kan opmuntre dig i din læring.

Snyd dig selv

Hvis du siger til dig selv, at du er nødt til at lære et sprog, så vil projektet fra starten have en negativ betydning i din underbevidsthed. Sig i stedet til dig selv, at du skal lære et sprog på grund af de mange fordele, som sproget giver dig. Begynd ikke direkte med et nyt sprog. Brug først en måneds tid på at se, hvilke muligheder der er. Så du får en forsmag på, hvad du kan forvente. Få lidt appetit for det nye sprog, men begynd ikke at lære det endnu. Du vil hurtigt udvikle en forkærlighed for det nye sprog. Ved hjælp af denne forkærlighed og med tankerne om de muligheder, der åbner sig for dig med det nye sprog, så vil du udelukkende forbinde det nye sprog med positive følelser.

Hold de positive følelser i live

Ved altid at have målet for øje, hjælper du dig selv med at gøre fremskridt. Hvis du vil lære spansk, kan du for eksempel sætte billeder fra din sidste ferie i Spanien op på køleskabet. Hvis du har venner i udlandet, og du vil lære deres sprog, så hav et billede af dine venner i din pung. Hver gang du åbner din tegnebog, bliver du mindet om, hvor fedt det vil være at snakke med dine venner på deres modersmål.

Motiveret sprogindlæring

Fremkald positive følelser – i stedet for frustration, når du lærer sprog

Klik bare her dansk

–> SPAR OP TIL 51% – Klik bare her for at få adgang til det maltesiske sprogkursus og få din gratis demoversion*


Du får svarene på alle disse spørgsmål og masse tips og tricks om det i de her artikler:

  1. De forskellige måder at lære sprog på
  2. At lære ordforråd med succes
  3. Motiveret sprogindlæring
  4. Træn din taleforståelse på samme tid
  5. Lære sprog hurtigt? – Er det muligt?
  6. De forskellige typer af elever, når der læres sprog

Du får artikler også på: